Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Punto (1993 - 1999)

Fiat Punto prve generacije (1993 - 1999)

Fiat Punto prve generacije naslednik je modela Uno i tu ulogu je obavio više nego uspešno. Proglašen je i za Evropski automobil godine. Bio je namenjen širokim narodnim masama – pristupačan, jeftiniji od direktne konkurencije, što je mnogim kupcima bilo važnije od eventualnih nedostataka, nije bio skup za održavanje, a po gradu je mogao sve što i mnogo veći automobili prestižnijih marki.

Prednosti Prednosti

odnos uloženo/dobijeno
cena održavanja
dostupnost delova i servisa

Mane Mane

udobnost
kvalitet
prostor na zadnjoj klupi

Opis modela

Generalne informacije

Teško da je za novac za koji je mogao da se kupi kao nov, a godinama i decenijama kasnije kao polovan mogao se kupi isplativiji auto za svakodnevnu borbu u urbanoj džungli. To pokazuju i nebrojeni „službeni“, koji su dugo preživeli sito i rešeto u najtežim uslovima, pri čemu vlasnici nisu mnogo brinuli o uslovima u kojima ih koriste i redovnom i kvalitetnom održavanju. Tadašnji novitet, poznat i kao Project 176, najavljen je septembra 1993. i lansiran početkom 1994. godine, da bi 1995. osvojio titulu Evropski automobil godine. Za njegov prilično zanimljiv stil, posebno za ono vreme, bio je zadužen Đorđeto Đuđaro. Istina, zadnje vertikalne svetlosne grupe nisu bile orginalne ideje ovog dizajnera, već su naknadno dodate od strane ljudi iz kompanije Fiat. Punto je u startu postao veoma popularan, posebno zahvaljujući pristupačnosti, pošto je nižom cenom privukao mnoge potencijalne kupce automobila kao što su Opel Corsa i VW Polo. Dostupan je u verzijama sa troja i četvora vrata, ali i kao kabriolet. Zanimljivo je da je kabrio mogao da se kupi sa krovom koji se pokretao ručno ili električnim putem. Tada je bio jedan od najjeftinijih kabrioleta na svetu. Naravno, bila je dostupna i komercijalna verzija, tzv. van. Ukupno je proizvedeno oko 3,429 miliona primeraka modela Punto prve generacije. Od tog broja, samo oko 55.000 kabrioleta.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Corsa, VW Polo, Renault Clio…

Unutrašnjost

Logično, da bi se što bolje iskoristio unutrašnji prostor, i napred i nazad se sedelo prilično uspravno, mada sedišta nisu neudobna kao što se to očekuje. Primerci sa bogatijom opremom imaju podešavanje visine sedišta i upravljača. Kvalitet materijala u kabini nije uopšte loš koliko mnogi očekuju. U zavisnosti od toga koliko i kako je korišćen auto, enterijer može da bude prilično očuvan. Instrument tabla je vrlo pregledna.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 275 litara, pa kada se obore nasloni zadnje klupe dobije se 1.080 litara. Kada je u pitanju kabriolet, njegov prtljažnik nudi 200 litara. Ne može više ni da se očekuje, bez obzira na verziju, a da se pritom ne ugrozi prostor za putnike na zadnjim sedištima. Ima dovoljno prostora za ostavljanje sitnica, tj. bolje reći pregrada i otvora kakvih nema ni u jednom drugom automobilu.

U vožnji

Kao i većina tadašnjih novih modela iz kuće Fiat, Punto prve generacije dobio je nezavisno vešanje i napred i nazad, što je značilo i bolje vozne osobine i bolju udobnost. Naravno, ne može da se očekuje impresivna udobnost od automobila dugačkog samo 376 cm i širokog 163 cm. Tu je i međuosovinsko rastojanje od skromnih 245 cm. Stoga ni u oštrijoj vožnji kroz krivine nike vozaču davao veliki osećaj sigurnosti. Kada je motorizacija u pitanju, krenimo od benzinaca. Tu su agregati starije generacije od 1.1 litar i 54 KS i 1.2 litra sa 60 KS. Slede savremeniji multipoint 1.2-litarski motori sa 8 ventila i 73 KS i 16 ventila sa 86 KS. Dalje imamo razne sportske verzije, sa npr. 1.600 “kubika” i 90 KS, kao i GT verzije sa 1.4-litarskim turbo motorima u nekoliko verzija snage u zavisnosti od godišta, od 130 do 136 KS. Naravno, u skladu sa mnogo konja dolazilo je i sportsko vešanje, odgovarajuće dimenzije točkova, bolje kočnice, drugačiji enterijer i eksterijer… Kada su dizelaši u pitanju, svi imaju 1.7 litara radne zapremine i snagu od 57 KS i 98 Nm, 64 KS i 118 Nm, do 72 KS i 137 Nm.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Motor

1.7 TD 70ks.sa tim motorom auto ima 1100 kg,petom od 50 do 150 Sasvim dovoljno snage i za ozbiljnija preticanja,gt sasija je stabilna sa anti rol barom pozadi,mali potrosac ako se vozi umereno,a ako volite zvuk turbine,ocekujte oko 7l na 100. sa ful opremom:klima,el podizaci,servo,branicima u boji auta sasvim fino auto za relacije do 100 km.

Mane Mane

Održavanje Komfor

prenos los...bio bi odlican da ima 6 brzina,limarija katastrofa,cesti problemi sa trapom zbog teskog motora i losih puteva (prednje gume po fabrickim specifikacijama na 2.4 bara.)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 6.587 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.596 din do 6.205 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 15.100 din do 26.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
2*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 19 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase