Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Clio treće generacije (2005 - 2014)

Izvor: James Hime / Shutterstock.com

Clio treće generacije

Sa dužinom od 3.986 mm pre redizajna i 4.032 mm posle redizajna, balansirao je na magičnoj granici od četiri metra za ovu klasu. Nažalost, iako je osetno veći u odnosu na prethodnu generaciju, ne nudi značajno više prostora u zadnjem delu, odnosno onoliko više koliko bi se očekivalo, već su dodatni centimetri potrošeni na unapređenje bezbednosti, izolacije i druga unapređenja. Osvojio je maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju bezbednosti.

Prednosti Prednosti

udobnost
praktičnost
završna obrada

Mane Mane

nedostatak pregrada i ostava
prostor pozadi
nemogućnost podešavanja upravljača po dubini

Opis modela

Generalne informacije

Renault Clio 3. generacije razvijen je u saradnji sa kompanijom Nissan. Takođe koristi i platformu ovog proizvođača, istu na kojoj su bazirani modeli Renault Modus, Nissan Micra i Nissan Note. Povećanje dimenzija u odnosu na prethodnu generaciju bilo je u skladu s planom da se Clio popne bar za jedan stepenik više kada su u pitanju kvalitet izrade, vozne osobine i generalno imidž. Godine 2006. osvojio je titulu evropskog automobila godine. Karavan verzija sa dodatnom oznakom Grand Tourer predstavljena je marta 2007. godine. Stilski je odlično izvedena, tako da ne izgleda kao da je neko samo izmenio zadnji kraj da bi se dobio veći prtljažni prostor. Francuzi su verovatno naučili vrednu lekciju na dizajnerski „nesrećno“ izvedenom modelu Thalia koja je u stvari sedan verzija modela Clio II. Dostupan je kao hečbek sa 3 i 5 vrata i kao karavan. Redizajnirana verzija stigla je 2009. godine. Unapređen je kvalitet materijala u kabini, a obogaćena je i standardna oprema.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Škoda Fabia, Peugeot 207, VW Polo…

Unutrašnjost

Položaj za upravljačem je dobar - vozač može lepo da se smesti. Nažalost, upravljač se podešava samo po visini. Preglednost je takođe dobra. Materijali u kabini su kvalitetni. Primetan je više nego osetan napredak u odnosu na prethodnu generaciju. U zavisnosti od paketa opreme tu su materijali meki na dodir, imitacija aluminijuma, ručica menjača i upravljač presvučeni kožom i slično. Instrument tabla je pregledna i jasna, a tu je i dodatni centralno postavljen info displej. Komande su ergonomično raspoređene, na dohvat ruke i dovoljno jasne. Dugme za aktiviranje sva četiri migavca je suviše nisko postavljeno, tako da u hitnim situacijama ručica menjača može da zasmeta da se pritisne. Kaseta ispred suvozača može da se pohvali prilično velikom zapreminom. Na zadnjoj klupi ima više mesta nego kod prethodnika, mada ne briljira po tom pitanju.

Praktičnost

Karavan je od hečbek verzije duži za 216 mm, dok je međuosovinsko rastojanje ostalo identično. Zahvaljujući tome, ima za 50% veći osnovni prtljažni prostor - odnosno 439 litara. Kada se obori naslon zadnje klupe, dobija se ukupno 1.277 litara. Hečbek ima osnovnu zapreminu od 288 litara, a preklapanjem zadnjeg naslona dobija se 1.038 litara. Nasloni se preklapaju asimetrično. Prtljažnik je pravilnog oblika, što važi i za otvor samog prljažnika, pa se i teret lako ubacuje. Ne može da se pohvali baš velikim brojem pregrada i ostava za sitnice - tu je malo ispod proseka.

U vožnji

Clio ima prilično direktan progresivni servo upravljač koji šalje dovoljno informacija sa podloge i omogućava da se lepo prolazi kroz krivine. Prečnik okretanja mu je 10,3 m, što znači da se uz kompaktne dimenzije odlično snalazi po gradu i da može lako da se “uvuče” na nezgodno parking mesto. Oslanjanje nudi odličan kompromis između udobnosti i stabilnosti. Udobniji je od gotovo svih direktnih konkurenata. Preglednost je prilično dobra.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Održavanje Potrošnja

Benzinac 1.2, jako mali potrošač, super gradski auto i ništa više od toga. Jeftino održavanje,nema ko ne zna Clia da popravi.

Mane Mane

Pouzdanost Komfor

Generalno kanta, plastičan, nekad pomislim da će se raspasti, a prešao 115000

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 6.587 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.596 din do 6.205 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 15.500 din do 26.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 393 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase