Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

VW Golf pete generacije (2003 - 2009)

Izvor: Menno Schaefer / Shutterstock.com

VW Golf pete generacije

Po Golfu je još mnogo pre pojave pete generacije nazvana čitava klasa. Kod „petice“ je takođe primenjen uspešan recept, pa je svojim karakteristikama i prodajnim uspehom nastavila da opravdava tu „titulu“. Iako mu mnogi zameraju da spoljašnjim i unutrašnjim izgledom ne prati savremene trendove, pokazalo se da kupcima to ne smeta.

Prednosti Prednosti

Kvalitet
Komfor, ergonomija
Stabilnost

Mane Mane

Zvučna izolacija
Cena
Bazna oprema

Opis modela

Generalne informacije

Tokom životnog veka u njega je ugrađivano 12 benzinaca i 7 dizelaša (neki su imali istu kubikažu ali različitu snagu). Najtraženiji i motori koji se najviše preporučuju su 1.9 TDI sa 105 KS i 2.0 TDI sa 140 KS. Generalno važi za vrlo pouzdan model. Krajem 2005. debituje GT verzija sa 1.4-litarskim benzincem koji ima i kompresor i turbo-punjač, a razvija 170 KS. Nažalost, obrukao se po pitanju pouzdanosti. Najmoćnija verzija je R32 sa pogonom na svim točkovima i 6-cilindrašem od 250 KS. Karavan je stigao prilično kasno – tek 2007. godine. Mnogobrojna konkurencija mu se opasno približavala ili čak uspevala da ga nadmaši u raznim segmentima, ali Golf je jednostavno uvek uspevao da pobedi nekim svojim tajnim receptom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Focus, Opel Astra, Škoda Octavia, Hyundai i30, Renault Megane...

Unutrašnjost

Klasičan VW enterijer nekome je suviše hladan, dosadan i zastareo, a drugi upravo cene to što Golf ne koristi „kičasto“ ukrašavanje kabine modernim šljaštećim detaljima ili plastičnim imitacijama brušenog aluminijuma. Intuitivno vozačko okruženje - sve je na svom mestu. I neko ko prvi put uđe u Golfa vrlo brzo će se snaći i steći utisak kao da ga vozi već godinama. Kvalitet materijala i završne obrade na visokom nivou.

Praktičnost

Funkcionalnost, racionalnost i kvalitet. Vozač i suvozač različitih gabarita mogu lepo da se smeste. Prostora na zadnjoj klupi ima dovoljno za dvoje, dok će troje odraslih morati da se „stisnu“. Dostupan je u verzijama sa troja i petora vrata, i kao karavan. Karavan je duži za 35 cm i ima 505 litara prtljažnog prostora ili 1.495 kada se obori naslon zadnje klupe. Hečbek ima 350 litara ili 1.305 litara kada se pretvori u dvosed.

U vožnji

Oslanjanje nije baš meko, ali nije ni tvrdo. Generalno je prilično udoban. Na putu se ponaša sigurno i stabilno, naročito u kritičnim situacijama ili pri oštrim manevrima. Solidne kočnice. Upravljač je dobro odmeren. Zvučna izolacija bi mogla da bude bolja - brojni konkurenti su ga nadmašili po tom pitanju i tu ne mislimo samo na buku dizel motora. Ukratko – napravljen je odličan kompromis svih karakteristika, čime je pokrivena veoma široka ciljna grupa. GTI verzija - sa 200 KS nudi uzbudljivu vožnju, atraktivno izgleda, a nije izgubio ništa od svakodnevne praktičnosti. Lako i opušteno se vozi, lako prikrivajući svoju agresivnu prirodu.

Iskustva drugih vozača

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.344 din do 36.320 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 1024 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase