Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta možete sami da proverite kad kupujete polovnjaka (VIDEO)

Šta možete sami da proverite kad kupujete polovnjaka (VIDEO)
Postavljeno 09.07.2020. u 14:58

Najvažnije iz teksta:

  • Kada proverite dokumentaciju, detaljno pogledajte sve elemente spoljašnosti, unutrašnjosti automobila i motora
  • Uradite test vožnju kako biste imali potpuni utisak rada automobila  

 

Kad kupujete polovni automobil, najvažnije su dve stvari:

  • da budete strpljivi
  • da ne tražite automobil bez mane

Da krenemo od ovog drugog. Ne postoji polovni automobil bez mane. Ukoliko ovo ne prihvatate, onda je možda bolje da razmišljate o kupovini novog automobila.

Mnogi kupovinu polovnog automobila opisuju kao uzimanje mačke u džaku. Ipak, rizik od donošenja pogrešne odluke može biti značajno smanjen. U krajnjem slučaju, kupovina automobila ne treba da vam bude stres, već jedan lep trenutak u životu.

Uvek je dobro da kad kupujete automobil povedete majstora, nekoga ko se dobro razume ili da ga odvezete u servis ili AMSS na pregled. Kako ovo ne možete da uradite sa svim automobilima koje pogledate, dobro je da koliko god možete sami suzite taj izbor.

I pre svega, budite strpljivi. Ne žurite sa odlukom, pogledajte više automobila, čak i više primeraka istog modela i uporedite ih.

Pet je koraka koja možete sami da uradite.

1. Dokumetacija

Proverite dokumentaciju, odnosno uporedite da li se broj šasije i motora poklapaju sa onim što piše u saobraćajnoj dozvoli. Šta sve znače oznake u njoj, možete pročitati u našem tekstu: Šta znače oznake na saobraćajnoj dozvoli – „papazjanija“ slova i brojeva

Proverite i koliko još traje registracija.

Problem vraćanja kilometraže nije prisutan samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Pređena kilometraža je važan detalj, ali ne i najvažniji. Često je bolje kupiti automobil sa većom kilometražom, ali redovno održavan, nego sa manjom, ali o kojem nije vođeno računa. Zato je dobro da date prednost automobilima kojima možete proverite servisnu istoriju.

2. Spoljašnjost automobila

Automobil gledajte po danu. Osmotrite ga sa svih strana i uporedite da li je ista nijansa farbe na svim delovima karoserije. Mnogi će vam reći da više vole da vide malo ogreban, nego loše ofarban auto.

Uporedite farove. Ukoliko je jedan više matiran od drugog, verovatno je došlo do zamene. To bi moglo da ukaže da je došlo do neke havarije, pa pitajte prodavca.

Proverite sve zazore na automobilu. Moraju biti jednaki.

Uporedite brojeve na svim staklima. Moraju biti isti. Ako nisu, iz nekog razloga su menjani. Takođe, proverite da li na vetrobranu postoje oštećenja. Proverite ukrasne lajsne spolja. Ako ne naležu lepo, moguće da je došlo je do zamene, verovatno zbog nekog udarca.

Proverite u kakvom su stanju gume i da li su na svim točkovima istih dimenzija. Gume na jednoj osovini moraju da budu identične – isti proizvođač i model. Prednje i zadnje mogu da se razlikuju. Minimalna dubina šare na letnjim gumama mora da bude 1,6 mm, a na zimskim 4 mm. Ovo će vam pokazati da li vas uskoro čeka dodatni trošak, a proverite i koliko su gume stare.  

Proverite brave automobila. Danas se mnogi automobili otvaraju daljinski ili automatski, pa brave mogu da „zapeku“ i naprave problem ukoliko crkne baterija u ključu ili ključ-kartici.

Ne zaboravite da proverite da li rade sva svetla i svetlosna signalizacija -  „pozicije“, dnevna svetla (ukoliko postoje), kratka i duga svetla, stop svetla, migavci.

3. Unutrašnjost automobila

Sedite u automobil i osmotrite u kakvom je stanju enterijer; da li su volan, papučice ili ručica menjača izlizani? U kakvom su stanju plastične površine i sedišta? Ovo će vam pokazati koliko je i kako čuvan automobil.

Proverite da li ima vlage na mestima gde ne bi trebalo da je bude: ispod patosnica, u kaseti ispred suvozača, kod rezervnog točka. Ukoliko ima vlage ili bilo kakve tečnosti, utvrdite razlog pre kupovine.

Proverite da li rade sve lampice na instrument tabli.

Dajte kontakt. Posle nekoliko sekundi neke lampice će se ugasiti, a ostale moraju da se ugase kad startujete automobil. Ako neka ostane upaljena, možda nešto nije u redu. Naravno, postoje razlike među raznim modelima, pa treba znati šta znači lampica koja je ostala upaljena. Šta znači koja lampica, možete da pročitate u našem tekstu "Značenje lampica na instrument tabli".

Proverite sve prekidače za prozore, retrovizore, da li rade brisači, prskalice za vetrobran, da li radi ventilacija, grejanje, klima uređaj, unutrašnja svetla, da li su ispravni sigurnosni pojasevi.

4. Motor automobila

Za ovo ipak morate da budete iskusniji vozač i bolji poznavalac. Ima onih koji i po zvuku motora mogu da naslute šta je mogući kvar ili šta je ono što bi uskoro moglo da bude problem. Ono što svako može da uradi jeste da proveri:

  • da li motor pali iz prvog pokušaja
  • da li nakon paljenja ima ujednačen zvuk. Ukoliko zvuk nije ujednačen, to ne znači da odmah treba da odustanete od kupovine. Savet je da automobil obavezno pogleda i majstor. Velika je verovatnoća da se radi o malom kvaru koji se lako i jeftino može otkloniti
  • da li je motor opran, što može da izazove sumnju da negde nešto curi
  • da li previše dimi ili nešto curi iz auspuha   

5. Probna vožnja

Probna vožnja moguća je kad automobil kupujete od fizičkog lica, dok zbog trenutnih propisa to nije moguće u slučaju kupovine na auto-placu.

Kod probne vožnje obratite pažnju da li automobil pali iz prve, da li menjač zapinje, da li ubacuje u rikverc bez zapinjanja, da li se previše trese. Vozite polako na ravnoj podlozi, pustite volan i vidite da li automobil sam skreće. Osluškujte – ima li škripanja, krckanja, glasnog zujanja i sličnih neprirodnih zvukova u mestu, u vožnji, u laganoj vožnji kada izbacite menjač iz brzine, a naročito kada skrećete.

Više informacija možete pogledati u ovom videu: 

 

Kada proverite automobil, u sledećem koraku kupovine automobila se možete cenjkati kako biste dogovorili cenu koja vama odgovara. 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 15480
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.