Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

10 najčešćih grešaka kod kupovine zimskih guma

10 najčešćih grešaka kod kupovine zimskih guma
Postavljeno 06.11.2019. u 22:05
Autor: Dragan Romčević

Zima stiže, pa mnogi vozači razmišljaju o kupovini zimskih guma. Izbor je veliki, cene su šarolike, a zime više nisu oštre i snežne kao što su nekada bile, što može da navede na pogrešne odluke ili čak na odustanak od kupovine.

Naime, zakon kaže da su zimske gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako se na putu nalazi sneg, led ili poledica.

-   „Pa to znači da mogu skoro celu zimu da prođem na letnjim gumama ako vozim isključivo kada je asfalt suv i čist!“ – pomisliće neki vozač željan uštede.

Teoretski da, ali to je i prva (velika) greška na našoj listi.

1)    „Zimske gume mi nisu potrebne, pošto su po zakonu obavezne samo kada na putu ima snega, leda i poledice“, razmišljaju neki vozači

Stvari su mnogo komplikovanije. Kod zimskih guma nije reč samo o dubljem profilu i drugačijoj šari, već i o smeši koja je prilagođena niskim temperaturama, što znači da se neće suviše stvrdnuti i izgubiti svoje prijanjajuće karakteristike.

Letnjim gumama se pri niskim temperaturama ozbiljno menjaju karakteristike, pa će se mnogo lošije ponašati u raznim zimskim uslovima čak i ukoliko imaju šaru koja je naizgled pogodna za vožnju po snegu.

Takođe ne zaboravimo da poledica može iznenada da se pojavi na nekim delovima puta (npr. mostovi, nadvožnjaci...), a tu su mraz, iznenadna promena vremenskih uslova, naročito ako putujete negde dalje, itd.

Neki se uzdaju u lance za sneg za slučaj iznenadnog snega, ali ova taktika ima mnogo manjkavosti. Navešćemo samo neke.

Sneg počne lagano da pada, dovoljno da letnje gume pretvori u sanke, ali je sloj snega na asfaltu toliko tanak da lance jednostavno ne smete i ne možete da koristite pošto oni ne smeju da udaraju po asfaltu – mogu da puknu i da naprave veliku štetu na kolima. Lanci za sneg su sa dobrim razlogom predviđeni samo za korišćenje po dubokom snegu.

Inače, lance za sneg (ili neka druga sredstva za povećanje trakcije) po zakonu morate da imate u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ukoliko idete van naselja. Dakle, držite ih u prtljažniku, a policija ima pravo da proveri da li ih posedujete.

2)    Kupovina najjeftinijih guma, po principu:  Samo da „prezimim“

Ne zalećite se na najjeftinije gume, pošto mala početna ušteda kasnije lako može da se pretvori u veliki trošak. Na tržištu danas ima mnogo proizvođača i brendova, pa je prosečnom vozaču veoma teško da proceni odnos kvaliteta i cene.

Konstantno se pojavljuju neka nova „imena“, za koja je teško utvrditi odakle dolaze, ko je pravi vlasnik (majka-firma), u kojoj zemlji se proizvode gume i slično. Zato nije na odmet istražiti pre kupovine, raspitati se i eventualno pogledati neke testove na specijalizovanim sajtovima ili u časopisima, mada oni zaista retko testiraju gume iz cenovnog ranga koji gleda prosečan vozač u Srbiji.

Uglavnom, kada su u pitanju najčešće dimenzije, razlika u ceni između najjeftinijih, tzv. budžet guma, i onih za koje se može reći da spadaju u srednji ili premijum segment, nije naročito velika.

3)    Kupovina polovnih guma

Ne znate u kakvom su stanju i koliko su kilometara prešle. Mogu da imaju skrivene mane koje ne mogu da se uoče golim okom, čak ni prilikom montaže i balansiranja. Npr. oštećena unutrašnja noseća struktura nakon udarca ili prebrzog penjanja na ivičnjak.

Tokom upotrebe samom materijalu od kojeg je pneumatik izrađen menjaju se karakteristike usled raznih uticaja, pa ima manji grip prilikom kočenja ili skretanja. Tu su i mikropukotine i druga veoma sitna oštećenja. 

Dubina šare nije pokazatelj pređene kilometraže. Gazeći sloj gume troši se različitom brzinom u zavisnosti od stila i uslova vožnje, težine vozila, snage motora, vremenskih uslova, kvaliteta asfalta...

4)    Ne planiraju kupovinu na vreme

Mnogi čekaju zadnji čas za kupovinu, odnosno da počne sneg, pa se tada susretnu sa raznim problemima. Na primer, ne mogu da nađu gume koje žele ili ih nađu ali ih nema u dimenziji koja njima treba; zatim ih nađu u nekoj prodavnici koja je daleko, a znamo da sneg automatski izaziva užasne saobraćajne gužve...

Čak i kada kupe gume, kod vulkanizera je gužva, pa ne mogu da stignu na red da ih zamene, već moraju sutra ponovo da dolaze, pri čemu treba imati u vidu da svo to vreme voze po snegu na letnjim gumama.

I naravno, tu je ona osnovna dilema, koju sada treba na brzinu rešiti - koje gume uopšte kupiti?

5)    Procenjuju karakteristike zimske gume na osnovu izgleda šare

Stara navika naših vozača je da dođu u prodavnicu ili kod vulkanizera, pa vizuelno, na osnovu izgleda šare gazećeg sloja procenjuju koja je guma bolja za sneg, odnosno za zimu. Nekada davno tako smo mogli da procenimo koja će guma bolje da “kopa” po snegu, ali je tehnologija u međuvremenu znatno napredovala, pa današnje zimske gume imaju znatno napredniju konstrukciju gazećeg sloja.

Stoga je pametno na vreme planirati kupovinu zimskih guma, raspitati se na više strana, potražiti savete na forumima, pogledati testove u specijalizovanim časopisima ili na sajtovima...

6)    Ne vide kupovinu zimskih guma kao investiciju, koja pritom štedi letnje gume

Kupovina zimskih guma je investicija iz mnogo razloga. Sa njima ste bezbedniji i smanjujete šansu da doživite udes sa posledicama koje iz toga proističu.

Takođe smanjujete mogućnost da u udesu oštetite ili uništite auto ili ostanete negde zaglavljeni, pa morate da zovete pomoć. Ukoliko izazovete udes, čak i blaži, sledeće godine će vam biti skuplje obavezno osiguranje.

Neki vozači, naročito oni čiji automobili imaju atraktivne alu felne sa niskoprofilnim gumama, zimi koriste poseban set točkova i to čelične felne sa zimskim gumama drugačijih dimenzija - manje felne i gume višeg profila.

Na taj način ne samo da čuvaju alu felne i letnje gume od soli i rizle koji se posipaju po putu, već i od udarnih rupa koje se češće pojavljuju u zimskom periodu. Pritom je zimski set točkova sa „debljim“ gumama (višeg profila) otporniji na oštećenja prilikom prelaska preko udarnih rupa.

7)    Odlažu kupovinu novih guma dok se dubina šare na starima ne spusti na zakonski minimum

Po zakonu je na zimskim gumama minimalna dubina šare 4 mm. Međutim, ne preporučuje se čekanje da se šara toliko potroši, pri čemu treba imati u vidu da nije reč samo o njenoj dubini, već i o tome da zimske gume, odnosno materijal od kojeg su napravljene, vremenom gubi karakteristike neophodne za bezbednu zimsku vožnju.

8)    Kupuju gume pogrešnih dimenzija zato što su jeftinije

Na jedne felne mogu da se montiraju gume različitih dimenzija, bez obzira da li je reč o širini ili o visini profila. Ovu mogućnost koriste neki vozači kako bi kupili zimske gume u dimenziji koja je jeftniija. Na taj način i direktno i posredno mogu ozbiljno da utiču na bezbednost na putu.

Naime, kada je reč o širini guma, postoje standardi po pitanju kompatibilnosti širine felne i širine gume. Ukoliko malo odstupite od tih standarda, nije strašno, ali ako preterate, mogu da se jave negativni efekti u vidu lošije upravljivosti, stabilnosti i udobnosti.

Zato savetujemo da se držite fabričkih preporuka, naročito zato što ni ušteda sa kupovinom guma drugih dimenzija nije naročito velika. Ako baš insistirate na promeni dimenzija guma, a ne želite da menjate felne, kompatibilnost različitih felni i guma najlakše možete da proverite na ovom kalkulatoru

Kada je reč o visini profila gume – savetuje se da razlika ukupnog prečnika točka (spoljašnji prečnik gume) ne bude veća od 3%. I u ovom slučaju ovakav online kalkulator može da bude od ogromne pomoći.

Zato je najbolje rešenje kupiti poseban set manjih i užih felni koje ćete koristiti zimi i na njih montirati uže gume višeg profila tako da ukupan prečnik ostane približan originalnom. Na primer gume dimenzija 195 65 R15 i 205 55 R16 su praktično iste.

Tako ćete smanjiti troškove na više načina – jeftinije zimske gume, manja je mogućnost oštećenja alu felni, ne plaćate dva puta godišnje vulkanizera za montažu/demontažu.

Pošto je ovo prilično komplikovana problematika, detaljno o dimenzijama felni i guma možete da pročitate u ova tri teksta:

Sve što sam želeo da znam o felnama, 1. deo

Sve što sam želeo da znam o felnama, 2. deo

Sve što sam želeo da znam o gumama                                                

9)    Zaboravljaju na prateće troškove

Pored same cene guma, tu su troškovi montaže i balansiranja. Cena zavisi od dimenzija točka i mesta gde obavljate montažu, tako da mogu da postoje osetne razlike u ceni.

10)    Kupuju kvalitetnije gume za prednje točkove, dok stare i istrošene stavljaju pozadi

Zadnje vešanje je izuzetno važno za stabilnost i upravljivost automobila, čak i na suvom asfaltu. Kada je reč o snegu, poledici i sličnim zimskim uslovima sa klizavim kolovozom, negativni efekti koncepcije dobrih guma napred i loših pozadi mnogo lakše dolaze do izražaja.

Na primer, kod skretanja postoji veća opasnost da vam „pobegne“ zadnji kraj, da se izgubi kontrola nad vozilom u situacijama kada se istovremeno koči i izbegava prepreka na putu, pa čak ni kod kočenja na pravcu situacija nije naivna pošto zbog klizavog kolovoza zadnji točkovi bukvalno nisu u stanju da kontrolišu zadnji kraj vozila. Zato se savetuje da kvalitet zimskih guma na svim točkovima bude jednak.

Zimske gume za svoje vozilo možete pogledati na sajtu Internet prodaja guma  koji je, kao i sajt Polovni automobili, deo Infostud grupe.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 53
Pregleda: 60699
Ocena: 3.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

VW Vento

Ja na Ventu imam napred dve na pola potrosene gume, a nazad jednu skoro celavu a druga mi je rezervni tocak copavac manje velicine i cekam sneg da testiram tu kombinaciju guma. Pozdrav lajkujte ako imate gore gume od mene.

Odgovori

@schvabo

Najjači su ovi što se kunu i preporučuju polovne gume sa zapada... pa te je gume neko bacio... ne prodao pa doplatio za nove nego BACIO!!!

Odgovori

Nik

Najveća greška je što su zimske gume obavezne po zakonu. Svaki vozač je sposoban da odluči da li su mu te gume potrebne ili ne. Ovako kako je sada, ljudima se daje lažni osećaj sigurnosti kada imaju zimske gume, jer veruju da država garantuje da su bezbedni po klizavici, iako to u stvari nisu, pogotovo na poledici. Osnovno je pravilo da vozač prilagodi vožnju uslovima na putu. To je jedino bezbedno, a to ne može država svojim propisima da garantuje vozačima.

Odgovori

vlada

@Nik,odakle ti ideja da drzava bilo sta garantuje?Po ledu ne pomaze ni guma sa ekserima,a ne zimska ili letnja pogotovo..Letnja guma moze ponekada po gradu gde je ocisceno i bacena so/do -5/,svi ostali putevi su pogibeljni..Vozac moze da bude najbolji na svetu,ali to mu nece pomoci..Dobro je da je drzava donela propise,jer takvi kao ti,bi pobili ljude,pogotovo,sad kada je gomila vozila na svakom pedlju puta..

Nik

@Vlada: Država je propisala da su obavezne zimske gume verovatno zbog bezbednosti. Time poručuje vozačima da su bezbedni ako poštuju taj propis. A što se tiče opasnosti od ovakvih kao što sam ja, onda su opasni svi vozači u Evropi, jer jedino Island i Letonija imaju ovakav isključiv propis da su dobre samo zimske gume, sve ostale države dozvoljavaju LETNJE gume sa profilom najmanje 3 do 4 mm i lanci u slučaju potrebe (podaci sa sajta HAK - Hrvatski automoto klub).

vlada

@Nik...Posto si tako nacitan i obavesten..Zasto recimo Nemci,nista ne prepustaju slucaju,vec letnje gume,obavezno menjaju zimskim?Masovno,i nema izuzetaka,a kazne za nepostovanje propisa su drasticne,za nas dzep ubitacne..Nemacka koja ima 80.000.000 ljudi i pitaj boga koliko vozila..I ne samo Nemci,nego vecina Eu zemalja..Austrija,Chvajcarska,Severna Italija,Nordijske zemlje..Idi po Eu sa letnjim gumama,pa ces videti kako ces se vratiti..

Samo pitam

Da li uopste predpostavljas koliki je zaustavni put vozila pri kocenju sa letnjom,a a koliki sa zimskom gumom pri minimalnoj pokrivenosti kolovoza snegom? Samo cu te podsetiti da je necije dete mozda na pesackom prelazu kada pada sneg a ti vozis sa letnjim gumama.... Nije drzava kriva za paucinu u glavi!

Milan

O čemu ti crni čoveče pričaš? Ja imam Dunlop sport blue response letnje gume, pa to na prvom mrazu ne bi imalo čime da kopa, guma bukvalno ima samo kanale za usmeravanje vode i izuzetno plitke lamele.

Kurje oko sokolovo

Zimske gume trebaju zbog propisa ropske unije dok smo robovi eu. Praksa kaže ne trebaju jer je nastupilo globalno otopljavanje. Nema snega, nema deda mrazeva, nema minusnih temperatura. Zaključak, letnje gume se manje troše i ja ih vozim na kamionu i zimi i leti. Za auto imam tri seta guma sa alumini felnama, letnje zimske i jesenje za kišu, sa šarom u obliku jelkinih iglica. Sve letnje gume su mi preko 6mm i nesekiram. P.S. kupio sam pre neki dan u radnji neke ruske Kama 4x4 zimske imaju 10mm, bruka kakve gume, a sve čekam sneg da ih probam a snega ni u priči.

Odgovori

vlada

@Kurje oko sokolovo..Letnje gume na kamionu...I sam znas da si ubica na putu..Ti ili tvoj gazda za koga vozis..Ocigledno je da vozis po Srbiji i samo po ravnim deonicama..Planinske puteve zaobilazis,a blaga uzbrdica ti je nemoguca misija ako stanes pa pokusas da krenes..Cak i po ravnom,ako ima malo leda uz sneg ti si nepokretan..Ako imas peska uz sebe dobro je,a lanci su ti spas..Muka i trud dok namontiras se ne racunaju...Ali obicno ne koristis lance jer si ubedjen da ti je kamion svemoguc..Nagledao sam se takvih kamiondzija,koliko hoces,koji na ravnom snegu ne mogu da izadju po 15-20 minuta i vise..Ti i tvoja prevoznicka firma ste tipican primer bahatosti i bezobrazluka..Ako lazem,sve ovo sto sam napisao,molim te ubedi me u suprotno argumentima..Ali dobro razmisli sta ces da kazes,jer takve kao ti srecem svakodnevno,,

vlada

@Kurje oko..Zamolim tvog kolegu da se malo pomeri,da ustupi mesto nadolazecim kamionaima..On jadnicko hoce,ima volju,ali letnja guma nece da ide po snegu ma koliko bio tezak...Slajfuje,kamion se muci,gasira,vozac psuje zlu srecu,gazdu,boga..I na kraju mora da stavi lance jer ga niko vise ne pita sta hoce ili zeli..To je slika i prilika vozaca kamiona koji vozi po Srbiji i eventualno po Bih..Letnja guma je odlicna,kada kamion stoji..Ili u letnjem periodu..A moze da posluzi i zimi.kad je suv kolovoz..

Debejko

Mnogo je faktora koji kroje sudbinu nabavke zimskih guma. Godišnja kilometraža i lokacija na primer. Bez obzira na patriotizam, Tigar Wintera je stvarno za izbegavanje. Mala je razlika u ceni do npr. Kleber i Kumho brendova, a ogromna u kvalitetu i na putu. Džaba 40e uštede kad ne radi posao ...

Odgovori

Aca

Zašto izbegavati winteru, ja ih godinama vozim i nikakvu manu im nisam našao ?

Dejan

Vozio sam Tigar W. tri sezone. Radovoljan sam. Sada imaju novu šaru, verovatno još bolju.

vlada

@Debejko..I pored velikih minusa,u pravu si 100%..Mala je razlika u ceni a velika u performansama..Po gradu se to i ne vidi,ali auto put,regionalni putevi koji su cesto slabo ocisceni,planinski putevi,itd..Pocev od gazenja snega i leda,duzine zaustavnog puta,trajnosti,itd,itd..Potrebno je promeniti ko zna koliko setova zimskih guma,i preci stotine hiljada km po zimskim uslovima,da bi mogla da se vodi ozbiljna rasprava o tome..Ovi minusi pokazuju koliko ima neznalica,koji misle da sve znaju,a nisu svesni koliko ne,znaju..

Stevan

Kupljeno 4 kom. Wintere, jedna pukla na boku nakon nedelju dana. Prodavac tvrdi da je u pitanju fizičko oštećenje i neće da prihvati reklamaciju. Džabe meni što znam da za to vreme sigurno nisam imao situaciju koja bi mogla fizički oštetiti pneumatik. Kupovinom pete gume došli smo već na cenu kvalitetnijeg pneumatika. Prilikom kočenja na vlažnoj podlozi daleko je duži zaustavni put i ranije se pali ABS sa Wintera gumama nego sa Dunlop letnjom gumom koja je bila fabrička montaza. Prvi put kada mi se to desilo, baš me je iznenadilo, jedva sam zakočio. 4 sezone sam vozio taj auto zimi sa letnjim gumama, fabrička montaža, nikada nikakav problem nisam imao. Onda smo pete sezone montirali Winteru kako bi ispoštovali izmene zakona i zamalo da izazovem saobraćajnu nezgodu neočekujući toliko lošije performanse kočenja. Naravno Wintera ima bolje performanse ubrzanja po snegu od letnje gume.

Debejko

Ja razumem sektaše koji meni lupaju minuse, to je prirodno posledica dezinformisanosti i nedostatka tehničke pismenosti, ali Stevan ispriča lično iskustvo sa činjenicama i nađe se 5-6 Ajnštajna da lupe minus. Pa to je za zlatnu medalju!!!

Milos S

Lupaju minuse ljudi kojima je Wintera najbolje sto su vozili. Kupili su je kao novu i zamenili su ko zna sta i u kakvom stanju. Kada bi imali da finansijski izdrze kupovinu premijum pneumatika, vozili bi premijum - do tada posluzice i wintera.

Bojan

Jesi brt u pravu... mene ta wintera zamalo ubila...

Mirko

Ljudi,jedostavno je,bez fantaziranja,kupiti kvalitetne polovne gume kvalitetnog brenda (Michelin,Continental,DUNLOP,Pirelli,Goodyear,Bridgestone,Firestone,Nexen i slicno)samo da nisu srpske i kineske marke.Sa minimalnom sarom 6mm i minimalno starosti 6 godina sa povoljnom cenom.Radije bih kupio polovnu Michelin,koja je 2-3 godine starosti sa 6-7mm sare sa jeftinijom cenom nego nove Tigrove.Em ustedite para,em dobijate kvalitetne,dugotrajne gume,em sigurnije na putu.Toliko.

Odgovori

Krsto

bravo majstore, Firestone kvalitetna.. hahahaha dobar si. pa kupuj polovne i ne kukaj kad se sasijes ;)

vlada

@Mirko..Kvalitetna guma sa zapadnog trzista,stara 2 god i sara od 6-7.5 mm,kosta vise od nove Wintere..Gume o kojima pricas uzimaju se na veliko po 4-6e,komad i stare su od 8 godina pa navise..Jedina dobra stvar je sto ih Nemci i ostali cuvaju po hangarima,na suvom i tamnom mestu,pa su zato tako ocuvane..Ne bih ti preporucio da sa takvim gumama vozis vise od 80 km/h..Wintera je za takav krsh od guma,zakon..

Djordje

POIMA TI NEMAS STA PRICAS NOVA GUMA JE NOVA GUMA A TE PRICE O SUMNJIVIM PROIZVODJACIMA SU BUDALASTINE TO VISE NE PIJE VODU JA NA MOG DZIPA SAM PROSLE GODINE MONTIRA SVE CETRI MIRAGE GUME GDE SAM SVE PROSAO SA ISTIM TI BI SE PESKE ZAMISLIO DA PRODJES TAKO DA TI MONTIRAJ MICHELIN IZ PIROTA 3 GODINE STARE A JA CU KINESKI MIRAGE POSTO U KINI 1.400.000,000 LJUDI VOZE SINSKA A NE PUTNICKA KOLA,.

Debejko

A što vičeš, Đorđe? Čujemo mi dobro...

vlada

@Djordje...Djole,ma sve je to u redu sto pricas,tebi kineske gume odgovaraju..Tigar i Trayal su fantasticne gume za sneg..Medjutim sve te performanse se delimicno gube na bljuzgavici,a ubrzano se trose po asfaltu..Mi ne znamo kakve su kineske gume,kakve su im performanse ,tako da nemamo novca za eksperimente...Ja tako razmisljam..

Jaki

Već više od 10 god vozim SUV. Prvi mi je bio BMW X5 a sad sam uzeo Benca GLK 220. Moram reći da je ovaj izuzetno dobar članak u kome je sve objašnjeno. Medjutim nije mi jasno zašto ja npr nikad nisam uspeo da dobijem za X5 letnje gume ? Uvek sam morao da vozim sa M+S gumama. Ista stvar je sa GLK220. Živim i radim u nemačkoj gde nabavka guma nije problem a ipak ih nema. I ako ih bude onda se za vrlo kratko vreme razgrabe. Dok sam vozio putnička vozila to nije bio problem ali sada izgleda jeste ili ja to vidim pogrešno.

Odgovori

Mladen

MS je oznaka za blato I sneg a ako ima planina sa pahuljom onda je to zimaka guma a sobzirom da vozis SUV profil gume koje nose ta vozila su predvidjena za ekstremnije uslove voznje I drugacije su obicnih guma. Dakle m+s nije oznaka za zimske gume vec ako ima planina sa pahuljom ako nema te planine I pahulje moze se reci da su letnje. A postoje I oznake za A/T sto znaci za sve terene. Tacnije one se koristie za off road. Pozdrav

vlada

@Jaki..Malo me cudi to sto kazes za De..Recimo,moj rodjeni brat radi sa tockovima,i ima nekoliko hiljada setova u hangaru..Naravno od R18,pa nadalje..Ti znas kako to ide,felne i gume skoro pa nove,a ima raznih marki.a sto se tice zimskih, pahuljica je obavezna na njima i oznaka m/s..A zasto je to tako,ne znam,ali znam da je shara bas zimska..

Mikica

@ Mladen. Prvo kazes da je M+S oznaka za sneg i blato,a u nastavku kazes da nije za sneg.Daj se dogovori sa sobom.

Branko

prvo i prvo putevi su nam u Srbiji katastrofa bar ovde kod nas u Vojvodini prođite samo SO-NS a o lokalnim da ne pričamo tu ni nove gume ne pomažu rupe,zakrpe,uvale i izbočine ! Kada pada kiša vožnja prava lutrija nemaš pojma gde su rupe dok ih ne daj Bože nepogodiš, strašno. Samo polako našim putevima i menjajte gume leto-zima i pre svake montaže pregledajte ih vi i vulkanizer ...

Odgovori

s mile

To su odlicne Zimske gume. Bas za Pravu zimu. Samo znaj da se brzo trose kada nisu niske temperature. Tj po asfaltu. A za Sneg.. odlicne su...

Odgovori

tornjak wolf

Koja je bolja za mokru cestu sava s3 ili sava eskimo hp2

Odgovori

Mirko

Continental,Goodyear,Pirelli

Aca

Vozim sava hp2 i za mokro je katastrofa. Nisam vozio goru gumu koja vise kliza po kisi. Gradska voznja kreni stani po mokrom i malo jace kocenje i pali se abs. Za hp3 nista ne znam, ali je hp2 za izbegavanje.

Слободан

Обе су исте на мокром. Иначе су међу лошијим гумама за мокру подлогу.

Milos

Imao sam Uniroyal RainExpert 3, nisu nešto naročito skupe, u krivinama veoma dobro prijanjaju na mokar kolovoz. Možda su malo bučnije zbog specifične šare ali ih preporučujem.

Igor

Po mom iskustvu Sava gume su za izbegavanje. Koristio sam i letnje i zimske (kupio ih nove), letnje su se okrunile za jednu i po sezonu-otpadaju komadići gume sa gazećeg sloja, a zimske su kao plastika-prvo se pomoliš Bogu pa krećeš na put. Zaključak: na moj auto nikad više Sava gume.

Vladimir ______

Za mokar kolovo HP

Djordje

ZA SNEG JE BOLJA ESKIMO S 3 A ZA SVE OSTALO ZA MALO JE BOLJA ESKIMO HP 2 ALI SVE U SVEMU JA SAM ZA ESKIMO S 3 KOMPLETNIJA MI JE GUMA BAS ZBOG SNEGA GOVORIM IZ LICNOG ISKUSTVA POSTO SAM VOZIO I JEDNU I DRUGU GUMU.

Bariš Mančo

nije rečeno da promena dimenzija guma utiče na brzinomer. ukoliko je prečnik gume i felne dosta veći od predviđenog, brzinomer će pokazivati manju brzinu, a u suprotnom veću. svaki brzinomer malo greši, može se desiti da se na taj način čak ispravi i bude skoro idealno tačan, ali se ne treba zezati previše, najbolje videti predviđene dimenzije za model i to je to, ili pažljivo preračunati koje su najsličnije u slučaju da je retka dimenzija.

Odgovori

Blabojzna

Poštovani, bilo bi stvarno lepo kada bi ,pošto je IPG deo iste grupacije, napravili jedan test guma, od tih najjefinijih, preko budžet guma do najskuplje zimske gume. Da vidimo kolike su stvarne razlike u zavisnosti od cene. Mene lično interesuje kvalitet Tigar guma (Orion, Riken, Taurus), da se vidi kolika je razlika u odnosu na matični Mišlen. Mislim da bi to bilo zanimljivo s obzirom kolika nam je kupovna moć.

Odgovori

Слободан

Имаш ADAC-ов тест из 2015. и 2017. године. Тигар у односу на Мишелин, тешка беда. http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2015-Winter-Tyre-Overview.htm http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-50-Winter-Tyre-Shoot-Out.htm

Aca

Najveca greska je kupiti gume koje prodavac preporuci. U tom slucaju dobicete gume na kojima prodavac ima najvecu zaradu.

Odgovori

s mile

i naj jeftinije, a to je tigar Wintera će vam odlično poslužiti, najvažnija je pažljiva vožnja, sa ludom glavom i teškom nogom na gasu ni Najskuplja ne pomaže

Odgovori

Pseto

Najjace, ne kupujte najjeftinije, ne kupujte polovne, ne kupujte sa razlicitom sarom... Do juce zimske gume nisu bile obavzne uopste a da ne pominjem kakve su zime bile. A sad, kad je zimi 20 stepeni jako je bitno da gume budu nove i sto skuplje to bolje, a krsevi stari 15+ godina. Zemlja srbija ( nije slucajno malo slovo)zvana iz krajnosti u krajnost.

Odgovori

Djordje

To je samo savet da se ne kupuju najjeftinije gume, polovne i rasparene, nije zakon. 4 Tigar Wintere ili 4 Sava Eskimo 3 gume su odlične za taj novac. Kada se stave nove gume na auto, treba videti kako se auto ponaša prilikom kočenja, ubrzavanja, u krivini i slično i spram "držanja" guma prilagoditi vožnju. Recimo Continental WinterConti i Sava Eskimo nemaju iste vozne karakteristike. Dok je WinterConti u svim uslovima odličan i siguran, Eskimo je nešto slabiji na mokrom kolovozu. Koliko para, toliko muzike. Ali ko nema novca da kupi 4 Tigra ili 4 Save jer ima auto sa nekom egzotičnom dimenzijom guma, onda taj auto nije za njega.

AhA

Šta fali gumama KAMA? Što mora Tigar ili Sava?

amos

haha pseto u pravu si, velika briga o nasoj bezbednosti, o ekologiji, o deci, i td i td.. a kada treba platiti nekom detetu skuplje lecenje, zabole njih medjunozje, onda vi donirajte medjusobno preko sms poruka, ako ne lecenja nema. e to je ta silna briga o narodu, o najmladjima. Lopov ima samo jednu brigu, pokrasti.

Инжењер

На Југу 4 Тигрице, куплјене нове прошле године. Вожња је супер. Чуване адекватно током лета на свом сету фелни. Ове летње, да не рекламирам марку, сам спржаио за 2 сезоне, сад ћу током зиме купити 4 Тигрице летње да имам за лето. Купујмо домаће.

Dulesa

Sjajno zapazanje.Vozim skoro 40 god i do ovih propisa nikad mi nije palo na pamet da uopste razmisljam o letne-zimskim gumama.Nikad nikakav udes nisam imao.Ovo su izmisljotine da se narodu uzmu pare.Isti slucaj je sa poskupljenjem obuke za vozace.Prolazak na crveno,vezivanje pojasa,pijanstvo se fakticki NE UCE u obukama za voznju,jer to zna svaka budala.A to je uzrok vecine smrtnih ishoda.Ali oderi sve polaznike,pod maskom bezbednije voznje.

bilo je već bolje

11ta najčešća greška: živeti u Srbiji i biti u nemogućnosti ne činiti neku od prethodnih 10 grešaka... spustite malo loptu momci

Odgovori

MB

A sto vi svi koji smatrate da je najveca greska ziveti u Srbiji se vec jednom ne spakujete pa neodete iz nje, nego sedite ovde i non stop Vam srbija kriva. Svet ima skoro 200 zemalja pa sto do sad niste otisli u neku od njih bez obzira kakvi su Vam snovi ( Amerika ili Rusija, Afrka ili Azija). Srecan Vam put. Jeste, svestan sam ja da moja zemlja Srbija ima probleme i da treba sto sta da se sredi, ali stvarno preteraste. Jer mislis da je onima sto su rodjeni u Zimbabveu, Burundi, Liberiji, Etijopiji, Mozambiku itd. bolje nego tebi. Da li imas predstavu da u velikom delu Africkih zemalja ne postoji mogucnost otvaranja cesme i pristupu pijacoj vodi itd. Da spomenuo sam najsiromasnije zemlje jer je tvoj komentar takav kakav je. I da se odmah razumemo. Nisam ja pripadnik ni jedne stranke nikad bio, niti cu biti. Sve su to hostapleri, ali me ljuti kad moji sunarodnici tako komentarisu svoju zemlju.