Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Vi plaćate svu štetu ako izazovete udes bez zimskih guma

Vi plaćate svu štetu ako izazovete udes bez zimskih guma
Postavljeno 26.10.2020. u 12:27
Autor: Dragan Romčević

Od 1. novembra zimske gume su obavezne kad na putu ima snega, leda i poledice.

Ukoliko ih nemate, ne rizikujete samo da platite kaznu, već i kompletnu štetu ako izazovete udes – zato što se auto u takvim uslovima bez zimskih guma smatra tehnički neispravnim, što znači da lako ostajete bez obaveznog osiguranja.

Ova problematika nije baš jednostavna kao što mnogi misle, a to može skupo da vas košta.

Od kada do kada su obavezne zimske gume?

Zimski pneumatici su obavezni od 1. novembra do 1. aprila i to na svim točkovima, ali samo ako je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Dakle, bez obzira na datum, možete cele zime da vozite na letnjim gumama ako su putevi čisti i nisu zaleđeni.

Kolika je minimalna dubina šare na zimskim gumama?

Minimalna dubina šare na zimskim gumama je 4 milimetra. Naglašavamo, to je zakonski minimum; preporučujemo da zamenite zimske gume mnogo pre nego što dođu do ta krajnja 4 milimetra.

Zbog čega vi morate da platite svu štetu?

Zato što ste vozili tehnički neispravan automobil i njime izazvali štetu, bez obzira da li ste udarili drugi auto, pešaka ili nešto treće.

Auto se smatra tehnički neispravnim ukoliko se vozi sa letnjim gumama po snegu, ledu ili poledici u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Dakle, pod gore navedenim uslovima obavezno osiguranje ne važi – ali postoje izuzeci, o čemu pišemo u nastavku.

Da razjasnimo šta je to obavezno osiguranje

Obavezno osiguranje služi da pokrije štetu koju vaš auto, bez obzira ko ga je vozio, izazove na drugom autu.

Ukoliko vaš auto udari tuđi auto - obavezno osiguranje će njegovom vlasniku nadoknaditi štetu, a vi sami popravljate svoj auto.

Ako je bilo povređenih, vaše obavezno osiguranje takođe pokriva i troškove koji su nastali zbog tih povreda. Ti troškovi mogu da budu ekstremno visoki, naročito ukoliko je neko iz drugog auta završio sa invaliditetom.

Dakle, ukoliko skrivite udes sa tehnički neispravnim autom zbog nedostatka zimskih guma, možete se naći u situaciji da morate da platite ogromnu količinu novca - ne samo za popravku tuđeg auta, već i za povrede osoba koje su se nalazile u tom autu.

Šta ako je u pitanju manja šteta, pa samo popunimo Evropski izveštaj?

U tom slučaju možete da prođete relativno dobro, mada i tu ima potencijalnih komplikacija.

Problem može da nastane ukoliko budete morali da vozite auto u osiguravajuću kuću na proveru (zbog mogućih zloupotreba), pa procenitelj vidi da ste imali letnje gume, a do udesa je došlo u snežnim uslovima.

Takođe problem može da nastane i ukoliko je reč o manjoj šteti bez povređenih, pa ćete da popunite Evropski izveštaj, ali drugi vozač ipak insistira da dođe policija i da za svaki slučaj napravi zapisnik.

Dakle - policija ne obavlja uviđaj, već samo piše službenu belešku, odnosno utvrđuje stanje na terenu, kao npr. u kakvim uslovima je došlo do udesa, na kojem mestu, da li je neki od vozača bio pijan, vozio bez dozvole i slično.

Policajac će u tom slučaju najverovatnije proveriti i gume na vozilima i taj podatak uneti u zapisnik. Kada u osiguravajućoj kući u zapisniku pročitaju da niste imali zimske gume a trebalo je, mogu da „prebace“ svu štetu na vas.

Krivica se ne prebacuje automatski na vas

Situacija ipak nije tako jednostavna. Ako se utvrdi da direktan ili indirektan uzrok saobraćajne nezgode nisu bile letnje gume, odnosno proklizavanje ili gubitak kontrole, možda obavezno osiguranje ipak bude važeće.

Stav osiguravajućih kuća po ovom pitanju nije baš najjasnije definisan - mnogo toga zavisi od zapisnika, zaključka nakon uviđaja ili u krajnjem slučaju suđenja.

Na primer, ukoliko ste sa letnjim gumama po snegu izazvali udes, ali tako što ste nekome oduzeli prednost, nepravilno se prestrojili i slično, postoji mogućnost da obavezno osiguranje bude priznato.

Naime, činjenica da na raskrsnici niste poštovali pravilo desne strane i da je zbog toga došlo do udesa tehnički nema veze sa gumama.

Zato policija prilikom uviđaja može da zaključi da do udesa nije došlo zbog tehničke neispravnosti, tj. letnjih guma, već zbog vaše greške.

Sa druge strane, ako ste otpozadi naleteli na drugo vozilo ili udarili pešaka koji je prelazio ulicu, to je potpuno druga priča.

Da li će oštećeni ostati „kratkih rukava“ ako krivcu ne priznaju obavezno osiguranje, a on nema novca?

Ne - osiguravajuća kuća krivca za udes će oštećenom ili oštećenima isplatiti odštetu, ali će zatim od krivca za udes tražiti da joj vrati taj novac.

Dakle, ukoliko vas je udarilo tehnički neispravno vozilo, vi ćete u svakom slučaju dobiti novac ili će vam auto biti popravljen. Isto važi i za povrede.

Vas ne interesuje kako će vlasnik vozila koje vas je udarilo i njegova osiguravajuća kuća to rešiti između sebe.

Šta ako nisam ja izazvao udes?

Pao je sneg, vozili ste na letnjim gumama i došlo je do udesa. Ako je krivac za udes drugi vozač, onda ćete vi biti kažnjeni samo zbog toga što niste imali zimske gume.

Po kojem propisu se auto smatra tehnički neispravnim ako nema zimske gume?

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, Član 246, piše da:

„Vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.“

Odmah ispod toga piše i da:

Vozilo je tehnički ispravno ako ima ispravne sve propisane uređaje i opremu i ako zadovoljava sve tehničke normative za vozilo.”

Zimske gume spadaju u obaveznu opremu od 1. novembra do 1. aprila kada je na putu sneg, led ili poledica.

Dakle, ako u tom periodu i u tim uslovima auto nema zimske gume, smatra se da je tehnički neispravan.

Šta je sa kasko osiguranjem?

Postoji velika šansa da ni kasko osiguranje neće važiti ukoliko izazovete udes po snegu na letnjim gumama.

Pošto uslovi za kasko osiguranje nisu isti u svim osiguravajućim kućama, proverite kakvo je stanje po tom pitanju, da se naknadno ne biste neprijatno iznenadili.

Najčešće zablude

U ovom tekstu možete da pročitate najčešće zablude vezane za zimske gume: Najčešće zablude o zimskim gumama

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 52
Pregleda: 11752
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pijandurista

Znači da će sirotinja koja se trese ko veverica dok vozi 30kmh po snegu i poštuje sve druge propise, ako nema zimske gume, a okrzne neki skupoceni auto, izgubiti kuću. Dok će oni koji imaju zimske gume, moći hladne glave da bahatim ponašanjem izazivaju saobraćajne nezgode, da teško povrede druge moći da računaju na osiguranje.

Odgovori

Vlada

@Pijandurista..Ne preteruj..Niko nista nece izgubiti..I sirotinja je svesna da rizikuje,vozeci letnje gume po sneznim uslovima..Ko god vozi automobil nije sirotinja,i to mora svima biti jasno.Sirotinja ne mora da kupuje gumu od 100 e po komadu.Ima drasticno jeftinijih a i polovne zavrsavaju posao,bolje od najnovije letnje gume..Bahatih i bezobraznih ima,sve vise i vise,koji cak ne znaju ni za sta migavac sluzi..

Dejan

Koliko glupih pitanja sam pročitao ovde a u tekstu se navodi sve jasno...koliko moras biti glup da ne razumeš sta je napisano Pitanja poput ,,a sta ako mi je jedna guma 2.1 bar,a druga guma 2.3 bara...redakciji svaka čast na razumevanju ovakvih stručnjaka

Odgovori

Miško

Godišnje prelazim malo 4-5000 km. Uvek nosim zimske gume, i leti i zimi. Ne mučim se sa zamenom jer računam da nema potrebe sa ovako malom kilometražom. Da li pravim grešku što sam i leti na zimskim pneumaticima? Koliku grešku pravim?

Odgovori

Polovni Automobili

Prilično veliku. Bolje onda uzmite gume za sve sezone.

mitjko marklovic

pitanje za za vas odgovor od strane polovni automobili: a kakvu to gresku pravi ako vozi i leti i zimi na zimnskim gumama i to uglavnom kratka dragdska voznja?! to je cisto bacanje para, evo da vam pojasnim i tkz zimska guma se upo snegu napuni one supljine tj šare i dakle ona je celava vise nije sa sarama, a sto mislite da se ne bi isto desilo i letnjoj gumi po snegu. imate cist primer da vam ne nabvrajam youtube snimke, gdew se formula jedna trka po svim vremenskim prillikama sa GUMAMA BEZ SAŠARA, u prevodu, gume su samo bite da nisu istrosene tj tanke, a ne da li imaju ili nemaju sare, i koliko vidim formule savrseno ulaze u krivini i namokrom putu i na suvom sa tim "celavim gumama! da li sam nesto slagao?! menjanje guma je cisto otimanje novca od vozaca. a pitanje onda za VAS: a ko ce da mi plati svu stetu usled udarnih rupa na putu a za sta je kriva drzava koja je duzan da odrzava puteve bez rupa auzioma mi veliki novac na ime registracije i ekoglogije?!

Polovni Automobili

@mitjko marklovic - šta da Vam odgovorimo kad sve već znate?

Srba

Mitko sa ovakvim rezonom bolje ne sedaj u auto po snegu... covece zimske gume se tope na vrucem asfaltu i gazeci sloj im se stvrdne i plasticifira i posle zimi ne priranjaju kako su projektovane, pored toga sara letnjih i zimskih guma je nebo i zemlja razlika, a trece formula koju spominjes ima tzv silk pneumatike koji su napravljeni od specijalnog materijala zbog sto boljeg priranjanja, a trke f1 se ne voze po snegu tako da covece daj malo ozbiljnosti sem ako si neki klinac bez ikakvog iskustva voznje po snegu

Vlada

@Srba..Srbo ma pusti Mitjka strucnjaka da pishe nebuloze,pa kako bi se nasmejali..Sta takvom objasnjavati za Formulu gde se vrte milijarde usd..

samo

Mitjko legendo, dobro je da postojis, bas si zabavan, bas si me nasmejao ovim tvojim izlganjem cinjenica! ;)

Marko

Nije bitno ko ce da plati stetu i da li ce osiguravajuca kuca da isplati. Zbog vase bezbednosti stavite zimske pneumatike od 1. Novembra pa makar i dalje bilo toplo napolju. Nece se oni nesto mnogo potrositi. Letnji pneumatik je vec ispod 7 stepeni daleko tvrdji i ima drasticno losije kocenje cak i na suvom kolovozu. Sto znaci da npr kada krecete ujutru u 6 na posao i napolju je 5 stepeni vi vec rizikujete iako ce danas biti suncano sa 15 stepeni max temperaturom. Ovde se polemise o steti, a potencijalno mozete da ugrozite neciji zivot, a da ne kazem i svoj. Drugo. 1 Novembra u Beogradu mozda bude suncano, ali negde na planinama mozda se vec javi neki sneg ili poledica. Da li stvarno nikada ne planirate tokom zime da izadjete iz BG-a pa onda nema potrebe da stavljate zimske pneumatike, vec cekate da padne sneg. Pogledajete malo razliku izmedju zimskih i letnjih pneumatika.

Odgovori

Vlada

#Marko..E moj Marko,druze..Takvi o kojima pricas prave strasne probleme u saobracaju,u zimskim uslovima kada su ulice pune snega i leda..Takvi strucnjaci prave kolone automobila iza sebe,a samo zbog svoje samozivosti..Beograd je brdovit,ulice uske, a registrovanih automobila 650.000..Nista ti ne brini,iskusni vozaci znaju sta je zima.A ovi mladi koji pisu nebuloze,samo oni znaju kako im je kada ih Yugo gospodski zaobidje i nastavi svojim putem,kao da snega i nema.Ko kaze da nije tacno,ovo sto pisem,neka argumentovano dokaze da nisam u pravu..Minuse stavljaju kukavice i neznalice..

Слободан

Није тачно. Зимске гуме су боље од летњих само по снегу, поледици и на температурама испод 0 на сувом. Летње гуме по сувом и мокром су много боље од зимских гума чак и на +2 или +3 оC. Зимске гуме су катастрофа по сувом и мокром.

Tartaruga

Pa da li se vise rizikuje sa letnjim pneumatikom na 5 stepeni ili zimskim na 15, recimo na auto-putu sa 130? I onda jos glupi primer sa snegom na planini (zamisli sneg na planini). Sta ako neko ima 2 automobila? Sta ako vozi jedan samo po gradu? Sta ako vozi samo u toku dana (bas kad je ta 15-20 stepeni temperatura)?

Vlada

@Tartaruga,,Sto se tice zimskih guma i brzine od 130 km/h,na 15 tak stepeni i vise,u sred zime.Nista se nece desiti..Tek na brzini vecoj od 180 km/h gume ce se zagrejati i poceti da dime..

sinisa

mislim da ovaj komentar zasluzuje da polovniautomobili otvore posebnu temu, a to je zapoceta voznja na +5 sa letnjim gumama u danu kad ce max temperatura biti +15. ja licno imam 1 set letnji pneumatika na alu felnama i jos jedan set zimskih na celicnim i obicno vrshim zamenu krajem novembra, pocetkom decembra. ne tvrdim da tako treba, ali tako radim jer mi je vece zadovoljstvo voznja s letnjim gumama. takodje, pored automobila vozim i maxi skuter i s obzirom da na njemu ne menjam gume sto bi bilo apsurdno vozim s vecom paznju u novembru po gradu bas zbog slabijeg prijanjanja. Dakle predlog za temu: novembar u srbiji, voziti sa letnjim ili zimskim pneumaticima?(slicne temperature su i u martu)

Zlatko Božović

Ne postoje zimske i letnje gume u pravnom smislu! Ni na jednim gumama ne piše konkretno da su letnje ili zimske. Iz istog razloga osiguravajuće kuće se "najčešće" ne upuštaju u skupe i neizvesne sudske procese i pitanje pneumatika nikad ne pokreću osim ako je dubina šare, odnosno potrošenost pneumatika ispod 4 mm. Kada se govori o „zimskim gumama“ navode se odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima („Sl. glasnik RS“, br.40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017-isp, 63/2017, 45/2018 i 70/2018). Član 113. Pravilnika kaže da u periodu od 1. novembra do 1. aprila na vozilu moraju biti montirane zimske gume na svim točkovima. A onda se navodi izuzetak, da to mora biti samo kad se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dalje se uvek kaže da „dubina šare“ na zimskim gumama mora biti najmanje 4mm.

Odgovori

Polovni Automobili

Zlatko - prvom rečenicom ste pokazali da apsolutno ne umete da tumačite propise i ovo je poslednji komentar koji Vam objavljujemo na ovu temu. Shvatamo da verovatno imate dobru nameru, ali dovodite čitaoce u zabludu.

Vlada

@Zlatko,gnjavis ko pijan p...u.Sta u stvari zelis da dokazes,sta je rezime tvoje price..Da li su zimske gume neophodne ili ne..Izvrsna vlast se ogradila kroz tacke i zareze u sl.gl. A nase je da trezveno razmisljamo..

Dejan

Zlatko ne pisi nista...pametniji si

Vlada

Svake godine ista prica,polemike i razglabanja,sta bi bilo kad bi bilo.Ja konkretno svake godine radim isto.Postujem zakonske propise,stavljam zimske gume i ne zanima me uopste kakvo ce vreme biti.Suncano ili mraz,potpuno mi je svejedno.Ne zelim da razmisljam da li ce se stvoriti poledica,da li ce se vreme iznenada promeniti/a zimi je to normalna pojava/.Automobil mora biti opremljen za zimske uslove i kraj svake price.A pametnjakovici pocev od zakonodavca do bahatih vozaca svake godine usporavaju saobracaj do besvesti,.O gradskom saobracaju necu ni da pricam,za njih nikakav zakon ne vazi.Uvek me nasmeje,kada Yugo ostavi u oblaku snega koje kakve strucnjake u nazovi luksuznim vozilima.

Odgovori

Joca

Hocete li testirati thule konig k summit lance?

Odgovori

Polovni Automobili

Nažalost, nemamo u planu testiranje lanaca.

Mklan

Ok, šta se dešava kada recimo 15 Aprila padne sneg (nije da se ne dešava) a vi već montirali letnje gume?

Odgovori

Polovni Automobili

U kom smislu šta se dešava?

MILAN

U smislu koja se tada pravila poštuju? Dali se vozilo i tada smatra tehnički neispravni, podleže kazni itd...

Polovni Automobili

Auto se smatra tehnički neispravnim ukoliko se vozi sa letnjim gumama po snegu, ledu ili poledici u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Ovo je rečenica iz teksta.

Darko Šulkić

Ako su na osovini dve ispravne zimske gume različitih proizvođača ?

Odgovori

Polovni Automobili

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki prema proizvođaču, tipu, vrsti (letnji, zimski), konstrukciji (radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima), nosivosti i dimenzijama.

Vlada

@Darko shulkic.Sve je bolje od letnjih guma.I te zimske razlicitih proizvodjaca zavrsavaju posao.Nisu po zakonu,ali nisu ni ovi sa letnjim gumama koji se ne obaziru ni na koga.

aleksandar

sta ako su mi prednje letnje a zadnje zimske?

Odgovori

Polovni Automobili

Moraju da budu sve 4 zimske.

Milena

Занима ме да ли ово важи ако су на возилу летње гуме у зимском периоду, а путеви су потпуно суви и температура у плусу? На пример леп сунчани дан у зимском периоду и возило са летњим гумама учествује у удесу, да ли се то возило сматра технички неисправним или то правило важи само кад је снег и поледица на путу?

Odgovori

Polovni Automobili

Da li ste pročitali tekst?

Zlatko Božović

Tekst nije tačan, dovodi vozače u zabludu. . Ako su putevi potpuno suvi, zimi slobodno možete da vozite sa letnjim gumama čija dubina gazećeg sloja nije manja od 4 mm.

Polovni Automobili

Zlatko Božović - Vi ste pomešali sve i svašta i ne razumete dobro propise. Ako mislite na Član 13 "Pravilnika o podeli...", tamo piše: "Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, KADA SE KORISTE KAO ZIMSKA OPREMA, ne sme biti manja od 4 mm." Dakle - "kada se koriste kao zimska oprema" - da li znate šta to znači?

Polovni Automobili

Zlatko, takođe u istom Pravilniku piše da: "Dubina gazećeg sloja pneumatika mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dozvoljena dubina je 1,6 mm za vrste L i M1 i 2 mm za ostale vrste vozila." TO ZNAČI da zimi po čistom i suvom putu može da se vozi na letnjim gumama ALI DA dubina gazećeg sloja NE MORA DA BUDE najmanje 4 milimetra - može da bude i manje, odnosno koliko piše iznad.

Dare

U praksi se sve ovo primenjuje kad temperatura padne na 3-4 stepena Celzijusa. Nemojte da vas loze da ste krivi cak i ako je novembar mesec, ako su visoke temperature kao sad. Najbolje je da slikate sa nekh vremenskih sajtova kolika je temperatura bila tog dana , i imate kao dokaz .

Odgovori

Vlada

@Dare,sa tim svojim savetom mogu da se slikaju i placu.

Robert

Obrni okreni, bolje sa zimskim gumama i kada nema snega, za svaki slučaj.

Odgovori

aleksandar

zimske gume leti imaju duzi trag kocenja.

Robert

Mislio sam na dolazeći period, a ne leti. Samo sam ispratio tekst pa se nadovezao.

Somsomar

naravno da cu konstantno koristiti zimske gume, zimska guma kada je nova ima saru oko 8mm, sme se koristiti zimi dok se ne podere na 4mm, znaci 50%, naravno da je necu baciti kada moze jos leti da se dere dodatnih 2,4mm, jer zakonski minimum letnje gume je 1,6mm. otprilike 2 zime i jedno leto.

deda Djura

Ja tako nesto ne procitah u polisi kada sam je debelo placao, ili su me prevarili pa mi to nisu pokazali. Zato cu voziti na zimskim gumama cele godine, mogu i na leto da zatraze zimske gume, ko ce ih znati, veliki su to prevaranti.

Odgovori

Vlada

@Deda Djura..E moj deda Djuro,koliko puta su me prevarili,i nisu isplatili stetu pod raznoraznim izgovoroma.Tek kad potegnes sudski postupak,tad naplatis muku.Tada obicno traze vansudsko poravnanje,koje im odgovara,ali tada se ne odustaje.Teras do kraja ma koliko trajalo.A traje, poduze..A tada ih zakoljes.Svi zadovoljni,advokat koji radi na procenat,ti kao osteceni,a osiguranje.Sta traze do i dobiju.Zato,ne slusati strucnjake koji baljezgaju o suncu u zimskom periodu,vec strogo drzanje propisanih mera.Da bi imao bilo kakvih sansi kod osig.kuca.

Slobodan

Лети возити на зимским гумама веома је опасно. Купи гуме за све сезоне, па вози целе године са њима.

Stručnjak

Idemo u komentare da vidimo šta kažu eksperti zašto dobro i detaljno istražen članak od strane nezavisnog autora nije tačan i zašto su oni u pravu. /s

Odgovori

Danijel

Nesto slicno htedoh da napisem...

Srba

Nema potrebe za cinizmom svako ima pravo da iznese svoje misljenje

chudoba

Da, svako ima pravo na svoje misljenje, ali neko ko stalno kritikuje autora, a lupeta nebuloze, naravno da ce biti cinicki prozvan.

Zlatko Božović

Članak nije dobro napisan! Štra je sa odredbama pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima („Sl. glasnik RS“, br.40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017-isp, 63/2017, 45/2018 i 70/2018) . U člana 113. pomenutog pravilnika se kaže da u periodu od 1. novembra do 1. aprila na vozilu moraju biti montirane zimske gume na svim točkovima. A onda se navodi da to mora biti samo kad se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dalje se uvek kaže da „dubina šare“ na zimskim gumama mora biti najmanje 4mm.

Polovni Automobili

Zlatko Božović - šta konkretno nije dobro napisano? Molimo Vas da odgovorite konkretno, precizno i koncizno.