Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Troškovi kupovine polovnjaka u prvih godinu dana

Troškovi kupovine polovnjaka u prvih godinu dana
Postavljeno 10.06.2020. u 12:22
Autor: Dragan Romčević

Najvažnije iz teksta: 

  • Cena automobila nije jedini trošak prilikom kupovine 
  • Troškovi koji vas očekuju mogu biti vezani za registraciju, prenos vlasništva, veliki servis, mali servis, gume, akumulator i druge popravke  
  • Na primeru kupovine opel Astre 1.7. CDTI iz 2010. godine, izdvojeno je još 75.000 dinara za veliki i mali servis, prenos vlasništva i produženje registracije. 

 

Neretko vozači prilikom kupovine polovnjaka daju i poslednji dinar za auto, ne računajući na dodatne troškove. Svesni smo da su mnogi u teškoj situaciji i da nije lako ostaviti npr. još 500 evra preko budžeta određenog za kupovinu.

Ipak, realnost je takva da ušteda ponekad može skupo da košta. Jedan od primera je odlaganje obavljanja velikog servisa nakon kupovine, što može da ima katastrofalne posledice po motor ukoliko pukne zupčasti ili „crkne“ pumpa vode.

Pošto veliki servis nije baš jeftin (npr. 200-300 evra), a vi ste se „rastegli“ za auto od 1.500 evra, potreba da se veliki servis uradi za 5.000 ili za 50.000 km bukvalno može da prevagne pri odluci da li ćete kupiti taj auto ili ne. Stoga prodavac može da slaže i da vas uveri kako imate još bar 30.000-40.000 kilometara do velikog servisa.

Tu su i druge stavke kao npr. prenos vlasništva, ali i troškova sređivanja eventualnih nedostataka na automobilu, bez obzira da li je reč o zameni potrošnih delova, sitnijim popravkama ili „estetskim zahvatima“.

Suština je u tome da za koliko god novca kupujete auto, uvek treba ostaviti rezervu. Napravićemo neku vrstu spiska stvari o kojima bi trebalo razmišljati pre kupovine, uključiti ih u pregovore oko cene ili planiranje ulaganja nakon kupovine i slično.

Pokrićemo period za prvih godinu dana. Podrazumeva se da je ovo samo podsetnik - možda kupite auto koji je zaista „bez ulaganja“, pa ostaje samo prenos vlasništva.

Međutim, možda naletite na neki ekstremno jeftini primerak kod kojeg su najvažnije stvari u dobrom stanju (limarija, motor, vešanje, menjač, elektronika...), ali treba srediti gomilu nekih „sitnica“, pa 300 dinara ‘vamo, 500 dinara tamo i nakon desetak meseci shvatite da ste uložili još oko 1.000 evra u auto.

Mali servis

Nakon kupovine obavezno treba uraditi mali servis, osim ako niste 100% sigurni (npr. račun iz ovlašćenog servisa) da ga je prethodni vlasnik nedavno uradio i to onako kako treba. O malom servisu smo pisali u tekstu Mali servis - možete to i sami! – tu možete da nađete korisne savete čak i ako ne planirate sami da ga radite.

Cena: zavisi od zaista mnogo faktora – neki sami menjaju ulje i filtere, drugi idu kod najjeftinijeg majstora, treći u ovlašćeni servis... I cene delova mogu drastično da se razlikuju.

Veliki servis

Za veliki servis važi isto što i za mali. Ako niste 100% sigurni da je urađen kako treba, kao i da su zamenjeni svi delovi koje je trebalo zameniti, pošto nije retkost da se štedi na zameni nekih delova čije zakazivanje može da dovede npr. do pucanja kaiša i havarije na motoru, uradite i veliki servis. Tako ćete bar mirno da spavate sledećih 60.000-80.000 km.

Možda je prodavac pošten i nije imao nikakvu nameru da vas prevari, ali je prilikom poslednjeg velikog servisa zbog uštede odlučio da ostavi staru pumpu vode (vodenu pumpu) i/ili neki španer/roler, pošto mu je majstor rekao da su u dobrom stanju.

Međutim, vi ne znate u kakvom je stanju ta pumpa i ako ona zakaže – eto čitavog niza problema... O velikom servisu smo pisali u tekstu: Veliki servis – 100 pitanja, 500 odgovora!

Cena: od 250 do 350 evra. Može i mnogo manje od toga, a može i mnogo više.

Ušteda kupovinom auta sa lancem, kod kojeg se ne radi veliki servis...

Lanac nije večan. Lanac se troši. Kako se troši, tako se „isteže“ i dolazi do sve izraženijih negativnih efekata. Tu su i drugi delovi vezani za lanac, a koji takođe mogu da izazovu problem.

Dakle - kada pročitate negde da auto ima lanac i da zbog toga ne mora da se radi veliki servis, nemojte da skačete od sreće zbog toga što ćete uštedeti ko zna koliko stotina evra. Raspitajte se o tom konkretnom modelu sa tim konkretnim motorom, ali i generalno se upoznajte sa manama i prednostima lanca.

Gume

Logično je da ćete prilikom pregledanja auta proveriti i stanje guma. Ako su u katastrofalnom stanju i zahtevaju hitno menjanje sva četiri komada, tu nemate izbora - one su jedini kontakt vašeg automobila i asfalta.

Ako su gume u dobrom stanju, ipak proverite kada su proizvedene. Pitajte prodavca koliko su dugo na autu i proverite da li ima fiskalni račun i garanciju za gume pošto su gume možda tri godine provele u magacinu, a samo dve na automobilu. Nisu one baš tako „kvarljiva“ roba ukoliko se drže u odgovarajućim uslovima.

Cena: na sajtu www.internet-prodaja-guma.com možete da proverite cene i ponudu guma

Akumulator

Neki akumulatori crknu posle 3 godine, neki požive po 7 i više godina, tako da je teško proceniti koliko će vas služiti akumulator koji ste dobili u kupljenom autu. U suštini, možete da ga proverite, sami ili u nekom servisu i da dobijete relativno preciznu dijagnozu u kakvom je stanju.

U svakom slučaju, ako vlasnik kaže da je star manje od tri ili četiri godine, obavezno tražite fiskalni račun i garantni list. Ukoliko nema fiskalni i garanciju, pokušajte na samom akumulatoru da nađete neku oznaku, ali možete da sumnjate da je stariji nego što prodavac tvrdi.

Cena: u proseku od 6.000-8.000 dinara, pa naviše, u zavisnosti od zahtevanih karakteristika, pri čemu će osetno skuplji biti oni namenjeni automobilima sa start-stop sistemom

Svećice i kablovi

Izuzetno veliki broj vozača zapostavlja svećice i menja ih tek kada dođe do ozbiljnijih problema u radu motora ili kada im majstor skrene pažnju.

Stoga odmah nakon kupovine proverite svećice, a ako niste sigurni ili nemate iskustva, kupite nove i zamenite ih.

Kablovi! Oni su neuporedivo zapostavljeniji od svećica, a takođe u ogromnoj meri mogu da utiču na rad motora. Ako iole sumnjate u njihovo stanje, ne štedite i kupite nove.

Cena: svećice u proseku od 400 do 1.500 dinara po komadu, a kablovi od npr. 2.000 do 5.000, mada cene mogu zaista mnogo da variraju

Sređivanje korozije

Ne morate da odustajete od kupovine ukoliko auto ima tragove korozije na nekim mestima, ali treba dati dobrom auto-limaru da proceni koliko će koštati da se to sredi. Ne morate da farbate kompletan auto, niti kompletna vrata ili neki drugi deo - važno je da na vreme sigurno zaustavite širenje korozije. Neka ostanu fleke - sredićete ih kada budete imali novca za to.

Savetujemo da ukoliko nemate dovoljno iskustva, ne pokušavate sami da procenite koliko će da košta taj posao, pošto možete ozbiljno da se opečete.

Filter goriva

Neki benzinci ga ni nemaju, a kod dizelaša njegova zamena može da bude nešto skuplja i komplikovanija. Suviše je faktora u igri da bismo bilo šta generalizovali.

Cena: obično nekoliko hiljada dinara

Registracija

Procedura po pitanju registracije ili produženja registracije zavise takođe od mnogo faktora. Na primer, kupujete auto na:

1)   Auto-placu: na mnogim auto-placevima možete da obavite kompletnu proceduru registracije, pošto u okviru auto-placa imaju i tehnički pregled i agenciju za registraciju. Pre kupovine se dobro raspitajte o čitavoj proceduri, naročito ako dolazite iz drugog registarskog područja.

2)   Fizičkog lica: morate da overite kupoprodajni ugovor kod notara, da platite porez na prenos, da obavite prenos u policiji (nova saobraćajna, nove tablice i nalepnica ako je reč o drugom registarskom području). Ako je auto već registrovan, onda ne plaćate porez na upotrebu vozila, ni obavezno osiguranje.

Više informacija možete da pogledate u ovom videu:

Inače, cena registracije zavisi od:

  • Godišta
  • Kubikaže
  • Snage
  • Premijskog stepena kod obaveznog osiguranja
  • Osiguravajuće kuće
  • Potrebe za novim tablicama i saobraćajnom dozvolom
  • Opštine
  • Provizija za uplatnice
  • Provizija za agencijske usluge ukoliko sve ne obavljate sami
  • Cene tehničkog pregleda
  • itd.

Okvirnu visinu troškova po pitanju registracije konkretnog automobila možete da saznate na ovom kalkulatoru: Kalkulator registracije vozila

Na osnovu toga znaćete šta vas čeka bez obzira da li ste kupili neregistrovan auto ili registrovan kojem će u nekom trenutku isteći registracija.

Primer kupovine od fizičkog lica

Daćemo primer troškova za automobil kupljen od fizičkog lica. Uzeli smo kao primer Opel Astru J 1.7 CDTI iz 2010. godine. Uračunali smo sledeće sa okvirnim cenama:

  • prenos vlasništva
  • produženje registracije nakon nekoliko meseci
  • mali i veliki servis

Ukupno – oko 75.000 dinara. Verovatno mnogima ovo zvuči mnogo novca, ali neki će potrošiti i više ukoliko budu menjali gume, sređivali nešto oko vešanja, centrirali trap, menjali svećice i kablove (kod benzinaca)...

Teško je dati relevantan primer za širu javnost, pošto je zaista mnogo faktora u igri.

Stoga savetujemo da prilikom kupovine napravite sopstvenu listu, u zavisnosti od toga da li kupujete na auto-placu ili od fizičkog lica, starosti vozila, vrste goriva, stanja vozila...

Procenite troškove i zatim okvirno isplanirajte budžet – koliko dajete za sam auto, koliko za prenos i registraciju, koliko za sređivanje auta...

Tako bar u prvih godinu dana nećete biti neprijatno iznenađeni.

Nakon što odredite ukupan budžet, u sledećem koraku pogledajte savete za izbor idealnog modela, kako biste odabrali model po vašoj meri.  

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 43
Pregleda: 76235
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milano

Zašto prodavci pišu da su juče radili mali servis, a preključe veliki, ako nemaju dokaz, recimo rč iz ovlašćenog servis.?

Odgovori

Danilo Zečević

Ја купио пежоа 308 2016. 1.6bliehdi.Прва регистрација скоро 40000, гуме нове 30000, велики сервис 37000 и то је већ преко 100000 без квара.

Odgovori

JOVAN

Najjace mi je kad kazu uradjen veliki servis na cuvenom 1.6 hdi (zamenjen zupcasti) onaj pezoov motor. A niko ne zna ni da ima i lanac na bregastoj i da to niko ne radi :)

Odgovori

Mix

Nov auto pa sam još 500 evra troškova imao preko. Zimske gume sa felnama, čarape za njih za sneg, patosnice, presvlake, ključ za odvrtanje točkova teleskopski, jer je u opremi postojeći beskoristan, komplet obavezne opreme i još sitnica...Pa kasko koji do trenutka nisam plaćao za prethodni polovan auto.Tako da... Eto i za nov, pa ima troškova preko.

Odgovori

kole

Ako oglasite svoj auto koji je pristojno odrzavan i sredjen po nekoj realnoj ceni, uvek ce vam doci kupci koji ce da pametuju kako na oglasima ima jeftinijih auta iz uvoza. Ako im predocite ove stavke o kojima pricamo, gledaju vas belo, jer vecina ljudi pojma nemaju kakvi ih troskovi ocekuju na savremenim automobilima sa slozenim elektro mehanickim komponentama. Na jeftinu voznju mozemo da zaboravimo, jer od vozaca zivi citava armija drzavnih parazita, kao i uvoznici delova i opreme. Nov auto je lepa stvar, ali su lepe i pare koje morate da izbrojite. Tu je i neizbezni pad cene koji na skupljim modelima premijum klase za par godina pojede garsonjeru u centru Bgd-a. Polovnjaci ko polovnjaci su nuzno zlo i treba imati mnogo srece i iskustva da se nadje vozilo koje nije previse zgazeno, ali ljudi to kupe i onda polako sredjuju ne hvaleci se previse izdacima, kao ni posetioci kladionica promasenim kombinacijama.

Odgovori

MrCrow

Neki put ovlas procitam tekst, ali komentare ne mogu da promasim. Pa se pitam koja vrsta mazohista zivi u ovoj zemlji, a pri tome ne mislim na jadnike koji su jedva kupili neki auto pa nemaju za servise, i ostala davanja koja Bog zapoveda... Meni su fascinantni mazohisti koji osudjuju takve, a ne zapitaju se sta to ovde nije u redu da obican prosecan covek ne moze kupiti NOV auto... Umesto da osudjuju uzrok, oni se bave posledicama... a da.. nisu oni mazohisti samo.. oni su i sadisti..

Odgovori

Tbranko m

Stvarno šta ovde ne valja da ljudi ne mogu da kupe nov auto, sa koje planete dolaziš pa ne vidiš gde živiš kolike su plate i od čega da se kupi novo, evo radim 43 godine i nisam imao prilike da kupim novi auto već polovni i malo ga središ i vozš neku godinu pa opet polovan

Velja

Pa ono, najbolje je imati još 1000 evra za troškove, pa lepo i fino srediti novokupljen auto. Ali narod niti ima znanja, a još manje para . Izpozajmljuju se da bi jedva kupili najskuplje što mogu, a onda ujutru shvate da nemaju ni za gorivo a kamoli za veliki servis. Pa bude ono, može to još da tera , do sledeće plate i tako ... Kome se desi maler, desio se.

Odgovori

Inzenjer

Bio nov ili polovan, automobil ce uvek biti bure bez dna.

Odgovori

Linglong

Pa šta predlažeš?

Inzener

Javni prevoz.

Velja

Srbija je zemlja poluproizvoda.Skolski sistem je poluproizvod,itd,kao i javni prevoz koji i ne postoji(jer da postoji,niko ne bi kupovao gorivo,vec bi vozom za 45 min isao na posao u 80km udaljen grad...

Milano

Kupiti automobil samo ako će sam da se izdržava, znači direktno vezan za posao.

Mušica

Odlična tema! Ovde na to malo ko misli... Gleda se isključivo što niža cena, i tu naviku kupaca će biti jako teško iskoreniti. To trenutno najjeftinije često (ne uvek) bude dosta skuplje jako brzo. Mada i ne mora da znači, dosta ljudi i ne zna šta je veliki servis itd, teraj dok ne stane...

Odgovori

Nenad Nenadović

niko ne pominje alarm ili zeder, koji košta oko 200 eur,a ja ga stavljam u sve automobile. zeder, veliki i mali servis, gume i registracija više od 1000 eura na pristojan auto

Odgovori

chudoba

Mnogi ku..eviti koji su kupili nov auto, naravno na 7 godina otplacivanja, neretko na raznim forumima ili komentarima poput ovih napisu kako je polovan auto krsina, ode ti na popravke mnogo para i td. Dok ustvari bas kupovinom novog auta se gubi najvise para, ako se poredi sa polovnim kod kojeg ima svakojakih popravki. Samo strpljivo naci dobrog polovnjaka, tj odrzavanog i manje stresa nego novo da se vozi po nasim putevima!

Odgovori

Dragan Lipovac

kupite auto kupljen u Srbiji, da je od vlasnika, da je uradjen veliki i mali servis, nove gume, registrovan..eto ja prodajem takvu skodu superb 2006 bg1184hm

Odgovori

samo

hahahahaaaa koji si ti car, das savet i ujedno oglasavas svoju robu. lepo i korisno ;)

Marko Dinic

Ahahaha, bravo kralju !

Slobodan Stevanovic

Koja i koliko?

Milano

Da je Fabia, pa da se i presaberem.

Goran

O cemu vi pricate? Pa ljudi kupuju polovno a ne novo naravno da treba da ulozi ,prvo deru kozu narodu sa ledja za registraciju + tehnicki,pa prenos vlasništva izadje 80 posto kao registracija ,pa nemaju adekvatni putevi za ta vozila prvo rupa do rupe,a gorivo astronomska cena! Ko je kriv prodavac poslovnog vozila?

Odgovori

Cento

Kupio lominu na otpadu za 120e Veliki i mali servis 50e + 30e ruke Solje amortizera i sajla rucne 50e sa rukama Dve gume polovne sa montazom 20e Registracija 170e Sijalice 10e Za 400e auto bombona

Odgovori

branko

taj auto ako upali odmah odvezes na otpad i dobijes 500e imas 100e ciste zarade

Cento

Drug, da ne pali ne bi ga ni kupio, sto se zarade tice ide i kad nije registrovan za 500e

samo

hteo si napisati auto za 400 evra bomb(on)a? jos da ima plin sa ugradjenom kuhinjskom bocom u gepeku.

cvele

ja planiram jugica da uzmem tako,jel jos vazi ono za starije od 15 god 2 puta godisnje tehnicki?

Polovni Automobili

@Cvele - ne važi više, ukinuto.

wheelerdealer

Savet za one koji na ovakav način gledaju na kupovinu polovnog vozila: PRIPREMITE ODGOVARAJUĆU SUMU NOVCA I KUPITE NOV AUTOMOBIL, pa nećete imati brige.

Odgovori

nišlija

Najbolje da košta 2.000e i da bude novo i da se ne kvari. Ne zove se džaba polovan auto. Izdvojite 10.000+ evra, kupite nov auto i nemate kvarove, ali takođe imate veliki servis, mali servis i zamenu delova koji su potrošni. Zato svi kupujemo polovnjake.

milosssssss

Koji prijatelju? Limenku Daciu Sandero ili Fiat Tipo?

Milos

Fiat je za Daciju institucija!

Dule

Poštovani, ne znam da li ste ikada kupili nov automobil, ali ja sam imao priliku par puta i u poslednjem slučaju je u pitanju Fiat Doblo 1,3mjet. Od samog starta sam imao problem sa vozilom i u ovlašćenom servisu se par puta požalio na "cimanje" prilikom vožnje, ali njima na dijagnostici ništa nije pokazivalo. Po isteku garancije, tačnije dva meseca po isteku su ustanovili da su sve 4 dizne za zamenu i ta popravka je koštala 120.000 dinara....promenio dizne, prodao auto i kupio polovan iz uvoza, koji je mnogo bolji, a 6 godina star i prešao višeod 100.000km od Dobla gde sam ja jedini vozač bio

Darko

Greska. I novi automobili mogu itekako da zadaju glavobolje. Nov auto u danasnje vreme uopste nije garant da necete imati kvarova. Govorim iz licnog iskustva sa Citroenom C4.

samo

brige mozda ne, bar za odredjeno vreme, ali sto se novca tice da ne navodimo koliko je potrebno za neki najeftiniji model i to bez opreme!

qwerty

Automobil placen 2.150. U prvih godinu dana, registracija, mali i veliki servis, akumulator, trap, termostat, nosac motora, celicne felne. Skoro 1000e. Nesto kasnije i set kvacila (nije u ovih 1000). Napominjem auto nije imao nijedan kvar.

Odgovori

Dragan Lipovac

dao si skoro isto para kao i za auto..a nije imao kvar..

Nenad

Nije imao kvar, pa zasto si radio trap, akumulator, termostat i nosac motora ako nisi imao kvar? Nisi sigurno menjao nijedan od navedenih delova jer ti je bilo dosadno nego zato sto nisu bili ispravni (tj. pokvareni)

branko

pre cetiri godine sam kupio aurto za 1300e na placu u Vrcinu ,odmah sam ulozio u delove 300e-ceo prednji trap ,nesto oko elektrike i 250e registracija i evo od tada samo male servise na vreme a prosao sam skoro 50000km . veliki servis je bio odradjen imam jos 20000 km do sledeceg ,inace takav auto na drugim placevima je bio od 2000-2200e,vozim se ove 4 godine nisam imao ni jedan kvar cak ni gume jos ne treba da se menjaju ima jos uvek postenih prodavaca ,treba samo gledati sta se uzima a ako se ne razumete povedite majstora i bilo kakav da je na oko uvek ima da mu nesto fali a to se vidi posle jedno mesec dana voznje

branko

[email protected] auto nije nov,covek je to zamenio i nije imao vise nikakvih problema,a da je kupio neki lom za sve te pare ko kaze da bi on radio bez kvara mozda bi opet to isto morao da uradi da bi bio potpuno ispravan,ja licno sam uvek gledao da kupim nesto jevtinije i da onda ulozim u neki manji remont i da to bude koliko toliko sve ispravno za svoju upotrebu a preprodavci drugacije razmisljaju ,oni samo dobro operu i bez ulaganja (naravno bez ulaganja u pranje)

ZNBg

Kad je rekao da auto nije imao ni 1 kvar, čovek je verovatno mislio da nije bilo vidljivih kvarova kad ga je kupovao. Ali sve to što je nabrojao su potrošni delovi koji nisu večiti i kod polovnjaka će sigurno da otkažu pre ili kasnije. Npr. ako autu starom 15 godina koji je prešao 300.000 km otkaže termostat, ventilator, anlaser , bobina, turbina ili brizgaljka - to je sasvim normalno. Deo je preživeo svoj radni vek. U vezi čuvenog lanca zbog koga automobil "nema veliki servis". Ne zaboravite da veliki servis obuhvata i klinasti kaiš sa pumpom rashlasne tečnosti a tada se obično menja i antifriz.

branko

Nenad.....coveku nije bilo dosadno nego to nije valjalo i posle takve intervencije nije bilo vise kvarova,ali to mozak jednog preprodavca ne moze to da shvati,licno mislim da je mnogo u startu platio ali ako mislis da se vozis to mora da se promeni,muka mi je od ovih sto napisu NOV NOV NOV kako moze da bude auto od 15 godina nov ,samo je dobro opran i nista vise ,

Milano

Te oglase sa Nov Nov ni ne gledam.